¿Menopausa? No és la fi del món

La menopausa és el final de l’etapa reproductiva de la dona; els ovaris deixen de produir òvuls, i això significa el cessament de la menstruació. Comença a la premenopausa, amb el declivi en la producció d’estrògens, que comporta un desequilibri hormonal. Continua a la menopausa, amb el cessament de la menstruació, que es confirma quan passen 12 mesos consecutius sense regla donant pas a la postmenopausa.

-SIMPTOMATOLOGIA: El cessament de la producció d’e strògens comporta una sèrie de símptomes. No obstant això, aquests són fàcils de pal·liar i/o prevenir amb uns bons hàbits de vida i, si cal, amb un tractament adequat i individualitzat. Els símptomes més immediats solen ser fogots i suors, nerviosisme, irritabilitat, trastorns de la son, humor depressiu, ansietat, dificultat de concentració, cansament, mal de cap o palpitacions. Pel que fa a la simptomatologia a mitjà i llarg termini, pot incloure sequedat vaginal (que pot ocasionar irritació), dolor en les relacions sexuals, sequedat de la pell i mucoses, afebliment de cabell i ungles, en alguns casos augment de pes i redistribució del greix corporal amb tendència a acumular-se al ventre. Com a símptomes de més gravetat, es troben l’osteoporosi, la disminució de la massa òssia amb augment del risc de fractures, i l’augment del risc de malalties cardiovasculars, és a dir, la tendència a augmentar els nivells de colesterol, l’augment de la tensió arterial i els trastorns circulatoris.

-HÀBITS DE VIDA SALUDABLE: Entre els hàbits de vida saludables hem de tenir en compte l’exercici regular i moderat, que ens ajudarà a mantenir el pes i a lluitar activament contra l’osteoporosi. L’exercici físic prevé la pèrdua de massa òssia i la recupera en gairebé un 1% anual. Incloure aliments que siguin font de calci i vitamina D afavoreix la fixació de calci als ossos. És important abandonar els hàbits tòxics, moderant el consum d’alcohol i eliminant el tabac, i cal seguir una dieta equilibrada que inclogui peix blau, hortalisses i llegums i redueixi el consum de dolços, brioixeria i greixos.

-TRACTAMENT: La dona en aquesta etapa s’ha de deixar aconsellar sempre pel ginecòleg pel que fa al tractament a seguir. Per a algunes dones amb risc especial d’osteoporosi, el tractament imprescindible serà una teràpia hormonal substitutiva (THS) durant un temps determinat. Però altres dones trobaran en la fitoteràpia una àmplia ajuda. Els fitoestrògens continguts en plantes com la soja, el trèvol vermell, la cimicifuga o el llúpol són útils per alleujar i reduir els fogots i les suors; també contra les sudoracions és molt útil la sàlvia. Per controlar el pes tenim plantes riques en fibra, amb efecte sadollant i reductor de l’absorció de greixos i hidrats de carboni, com l’ispagul o el glucomanan, plantes amb activitat termogènica i antioxidant com el te verd, o plantes que afavoreixen la digestió dels greixos i ens ajuden a controlar els nivells de colesterol, com la fulla de carxofa. Per a la cura de la pell i les mucoses, l’oli d’onagre i el de borratja ens ajuden a mantenir una major hidratació i elasticitat, i plantes com la cua de cavall o l’alfals ens aportaran minerals i vitamines amb efecte remineralitzant i vivificant de cabell i ungles. Pel que fa al nerviosisme, la irritabilitat i l’insomni, sempre podem disposar de la valeriana, la passiflora, la melissa, la rosella de Califòrnia, l’arç blanc (que ajuda a més a reduir les palpitacions) i l’hipèric, per contrarestar-los.

-ESTRÓGENS Y MENOPAUSIA: Els estrògens són les hormones més importants que influencien la vida de dones. Els estrògens són les hormones responsables de les característiques sexuals femenines com ara desenvolupament de les mames i el cicle menstrual. Per a les dones joves, la pubertat comença quan la producció de l’estrogen augmenta en els òvuls. El nivell de l’estrogen segueix sent relativament igual durant 25 anys, després de la qual cosa disminuirà constantment. El cos intenta lluitar aquest problema produint dos altres hormones per la hipòfisi: l’hormona que estimula l’òvul (FSH) i l’hormona de Luetinizante (LH). No obstant això, els nivells disminuïts de l’estrogen i la producció creixent de FSH i de la LH creen símptomes com ara calors o suors de la nit. Hi ha tres formes principals d’estrogen trobades en el cos humà: l’estrona, l’estradiol i l’estriol. El estradiol és el tipus més comunament possible mesurat d’estrogen per a les dones no embarassades. La quantitat d’estradiol a la sang varia a través del seu cicle menstrual. Després de la menopausa, la producció de l’estradiol cau a un nivell molt baix però constant. En els homes, la FSH i la LH són necessaris per a la formació de l’esperma i l’estímul de la síntesi de la testosterona. Llavors no sorprèn que els homes demostrin de vegades els mateixos símptomes que les dones. Altres funcions dels estrògens: Els estrògens tenen un paper important en la tensió de la pell, estabilitzen i fan els ossos més forts, protegeixen contra arteriosclerosi i tenen un efecte important en els vasos sanguinis. Teràpia del reemplaçament de l’hormona (HRT): Quan els nivells d’estrogen disminueixen i comença la menopausa, llavors els riscos principals es converteixen en osteoporosi i arteriosclerosi. Aquesta és la raó per la qual els doctors tendeixen a prescriure productes basats en hormones com a teràpia. L’HRT va ser creat per ser la droga de la meravella que milloraria la qualitat de la vida durant la menopausa. No obstant això, com les hormones actives tenen altres funcions importants en el cos, és possible tenir efectes indesitjats. El estradiol (un estrogen) intervé en diversos càncers. L’alt nivell de l’estrogen augmentarà el risc per al càncer de mama. La teràpia convencional de l’hormona no és l’única opció disponible. Les dones que no desitgen prendre hormones poden utilitzar els suplements de les isoflavones per gestionar els seus símptomes menopàusics i altres riscos.

-TERAPIA HORMONAL: Segons l’AEMPS, la teràpia hormonal (TH) està indicada per alleujar els símptomes vasomotors associats a la menopausa en aquelles dones que els símptomes, li impedeixin realitzar tasques diàries. Els Riscos d’una TH, augmenten amb la durada del Tractament i amb l’edat, per tant, el Tractament haurà de ser a curt termini (2 o 3 anys). En la prevenció de fractures osteoporòtiques, es requerirà un tractament a llarg termini ja que l’efecte preventiu, desapareix amb la interrupció del tractament. En aquestes condicions, els riscos de la TH s’incrementen, de manera que la TH ha de considerar-se un tractament de segona línia, només per a casos de alt risc de fractura, que no pugue posar-se en marxa un altre tractament. En tots els casos el tractament haurà de ser individualitzat. Totes les dones, excepte les que no conserven sumi úter, deuran rebre teràpia combinada (estrògens i progestàgens). En dones sense simptomatologia, en cap cas està justificació l’ús del TH. RISCOS ASSOCIATS A LA TH: -Risc de càncer de mama, endometri u ovari. El Risc de càncer d’endometri amb teràpia estrogènica, disminueix bastant si li associem un progestagen. Aquests Riscos augmenten amb l’augment de la durada del tractament, 10 anys, etc. -Risc cardiovascular: Risc d’infart cerebral isquèmic i tromboembolisme venós. És molt Important que el metge faci un balanç benefici-risc individualitzat a l’hora de prescriure una TH. En dones joves, presenta un risc global baix que augmenta amb l’edad i amb la durada del tractament.

RECORDI: La menopausa no és una malaltia, és una etapa més en la vida de la dona, i la seva simptomatologia es pot pal·liar amb bons hàbits i el tractament adequat. En la menopausa són indispensables les revisions ginecològiques periòdiques. La fitoteràpia cobreix un ampli grup de símptomes en la menopausa; el farmacèutic pot informar-lo sobre les plantes més adequades per a la seva simptomatologia.

 

Comentarios cerrados.